Klassinen hieronta

Klassinen hieronta on käsin tehtävää pehmytkudoksiin kohdistuvaa käsittelyä. Klassisessa hieronnassa käytetään viittä perusotetta: sively, hankaus, pusertelu, täristys ja taputus.

Sopii hyvin lihaksia huoltavaan ja rentouttavaan hierontaan.

Urheiluhieronta

Perusotteet ovat samat kuin klassisessa hieronnassa. Urheiluhieronta on voimakkaampaa ja  lihaskireyksiä avaavampaa hierontaa. Urheiluhieronnassa hierotaan enemmän lihaksen poikkisuunnan mukaisesti, jolla on tehokas vaikutus kireyksien avaamisessa. Lisäksi urheiluhieronnassa käytetään paljon ravisteluita sekä passiivisia venytyksiä, joilla saadaan tehokkuutta hoitoihin.

Voimaa käytän urheiluhieronnassakin asiakkaan toiveita kuunnellen.

Lisäksi urheilijoiden/aktiiviliikkujien kohdalla on tärkeää huomioida laji sekä missä vaiheessa kautta mennään hieronnan rytmityksen kannalta.

Mobilisoiva hieronta

Mobilisoiva hieronta poikkeaa perinteisestä pehmytkudoksiin kohdistuvasta hieronnasta siinä, että se kohdistuu myös niveliin ja nivelkapseliin sekä syvällä sijaitseviin muihin pehmyt- sekä sidekudosrakenteisiin. Niveliä liikutetaan pyrkien aikaansaamaan liukuminen nivelpintojen välille samalla kun lihakset on pyritty rentouttamaan maksimaalisesti. Palautetaan liikkuvuus niveliin ja korjataan mahdolliset virheasennot.

HUOM! Mobilisoiva hieronta varattavissa erikseen. Varaa aika mobilisoivaan hierontaan mikäli sinulla on tunne etteivät ongelmasi ole pelkästään lihasperäisiä. Mobilisoivassa hieronnassa kehosi tila kartoitetaan kokonaisvaltaisemmin.

 

Fascia – lihaskalvohieronta

Lihaskalvohieronnalla tarkoitetaan kitkalla tehtävää venyttävää hierontaa. Öljyllä tai rasvalla hierottaessa samanlaista kalvoihin kohdistuvaa venyttävää vaikutusta ei tapahdu. Lihaskalvossa eli faskiassa on paljon tuntohermoja ja usein esim. selkäkipu voi olla peräisin lihaksia ympäröivistä kalvoista. Kalvojen käsittelyllä on myös tehokas vaikutus nestekiertoon ja se kohdistuu samalla myös pehmytkudoksiin eli lihaksiin.

Passiiviset venytykset

Passiivisia venytyksiä voidaan käyttää hierontojen yhteydessä täydentävänä hoitomuotona. Ne ovat pääsääntöisesti lihasten ja niihin liittyvien lihaskalvojen venytyksiä hierojan avustuksella sellaisiin lihasryhmiin taikka yksittäisiin lihaksiin, joiden omatoiminen venytys on hankalaa esim. lonkankoukistajiin.

Lihasenergiatekniikka (MET-MuscleEnergyTechnigue)

Lihasenergiatekniikka on hoitomuoto,jota käytetään nivelen liikelaajuuden parantamisessa tai kehittäessä heikon lihaksen voimantuottoa. Lisäksi sillä voidaan hoitaa nivelten toimintahäiriöitä. MET-tekniikan käyttö venytyksissä perustuu lihasjännityksen jälkeiseen rentoutumiseen sekä lihaksen jännityksen aikaiseen vastavaikuttajalihaksen rentoutumiseen. Kyseiset rentoutumiset ovat hermostollisia mekanismeja.

 

Dry Needling – kuivaneulonta

Dry-Needling eli kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa akupunktio neuloilla tehtävää hoitoa. Nimensä mukaisesti kehon sisään ei injektoida mitään vaan hoito perustuu pelkästään neulan aikaansaamaan vaikutukseen. Neuloina käytetään ohuita, steriilejä suojakaasuun pakattuja kertakäyttöneuloja.
Dry-Needling hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa (myofaskia) sijaitsevia trigger pisteitä.
Trigger pisteet ovat herkkiä ja kipeitä pisteitä tai juosteita lihaksessa. Kireät juosteet ovat jatkuvasti lyhentyneessä tilassa olevia lihassyitä. Tämä tila estää lihasta toimimasta sille ominaisella tavalla heikentämällä sen aineenvaihduntaa paikallisesti.
Trigger pisteet aktivoituvat yleensä toistuvan rasituksen, stressin tai kohonneen verenpaineen johdosta. Myös kroonisista kivuista kärsiville kehittyy TrP:itä. Trigger pisteille on tyyppillistä heijastekipu. Tämä tarkoittaa sitä, että hoidettava piste voi sijaita yllättävänkin kaukana varsinaisesta kipualueesta.
Dry needling-käsittelyssä etsitään ensin sormin tunnustelemalla kireä lihasjuoste ja trigger-piste johon neula laitetaan. DN-hoidolla voidaan käsitellä tehokkaasti myös lihaksia jotka ovat syvällä pinnallisten lihaskerrosten alla. Syvempien lihasten kohdalla määritetään tarkasti kehon anatomiset rakenteet, kuten hermojen ja verisuonten kulkureitit. Kun neula on asetettu paikoilleen saattaa tuntua hetkellistä paineen tunnetta ja joskus myös paikallinen lihasnykäys. Lihaksen supistuminen aiheuttaa lihasnykäyksen neulan osuessa herkistyneeseen Trp:een. Neulalla voidaan tehdä dynaamista eli edestakaista liikettä, jolloin herkistyminen vähentyy ja lopulta poistuu kokonaan. Tällöin paikallinen kipu sekä heijastekipu häviää ja käsitellyn lihaksen toiminta palautuu ennalleen.
Hoito voidaan turvallisesti tehdä lähes kaikille kehon alueille. Käsittelyn yleinen sivuvaikutus on ohimenevä arkuus neulatulla alueella. Tyypillisiä hoidettavia alueita ovat ylä- ja alaraajat, rintalihakset, selän, hartian ja niskan seutu sekä kasvojen alueella purentalihakset. Vaikeissa jännitystiloissa esimerkiksi “penikkatauti”, voidaan neulahoitoon yhdistää sähköä TENS/EMS-laitteella. Tällöin lihakseen pystytään aikaansaamaan voimakkaampaa stimulaatiota. Tyypillisiä hoidettavia vaivoja ovat muun muassa hartia- ja selkäkivut, migreeni, tenniskyynärpää, penikkatauti ja muut lihasperäiset kiputilat sekä nivelsäryt. Hoitomuoto
soveltuu erinomaisesti myös urheilijoille.

Hieronnan vaikutuksia lihaskudoksiin

 • Kudos pehmenee
 • Lihas rentoutuu
 • Lihas ja sen jänteet venyvät
 • Aineenvaihdunta kudoksessa lisääntyy
 • Kiinnikkeiden, arpikudoksen, kramppien ja kovettumien poistuminen nopeutuu
 • Ennaltaehkäisee kramppeja, venähdyksiä ja revähdyksiä

Hieronnasta voi saada apua mm.

 • Kireisiin lihaksiin
 • Väsyneisiin lihaksiin
 • Stressistä aiheutuviin lihaskireyksiin
 • Unettomuuteen
 • Päänsärkyyn
 • Migreenin jälkihoitoon

Hieronta on aina asiakkaan ja hierojan välinen hoitotapahtuma.

Ensimmäisellä käynnillä varaudu täyttämään esitietolomake sekä mahdolliseen haastatteluun ja tutkimiseen tarpeen mukaan. Tämän jälkeen pyrin tekemään hoitosuunnitelman ja tavoitteen yhdessä asiakkaan kanssa. Hoidoissani käytän yllämainittuja tekniikoita tilanteen ja asiakkaan mukaan.

 

Hieronnan vasta-aiheita

 • Ihoinfektio (tulehdukset)
 • Kasvaimet
 • Laskimosairaudet
 • Keskushermostoperäiset halvaukset
 • Verenvuototauti eli hemofilia
 • Ihon sairaudet
 • Akuutit vammat
 • Tulehdustilat
 • Haavat, ruhjeet
 • Alkoholi

Koulutettu hieroja

Koulutettu hieroja on nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on rekisteröity Valviran eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin. Hierojan toimintaa säätelevät useat lait ja asetukset. Voit tarkistaa hierojasi pätevyyden Valviran JulkiTerhikki-palvelusta.

Työtilat